Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

Ik accepteer de privacyvoorwaarden

Osmose Herkennen Polyester boot

Men kan Osmose herkennen op een polyester boot aan de verdikkingen in de gelcoat (blaasjes). Als deze blazen doorgeprikt worden komt er een soms wat plakkerige vloeistof met een zure, azijnachtige geur vrij.
Osmose ontstaat wanneer water in het polyesterlaminaat dringt. Er zijn verschillende oorzaken die Osmose kunnen veroorzaken. Zo kan de kwaliteit van de toegepaste gelcoat, het glasweefsel, de polyesterhars niet goed zijn of de voorgaande reparatie is door een ondeskundig persoon uitgevoerd.
Tevens heeft het soort water en de lucht- watertemperatuur een belangrijke invloed op het Osmose proces.

Door de chemische reactie in de scheepswand tussen water, organische zuren en oplosbare stoffen als propyleen, glycol en styreen wordt een degeneratieproces in gang gezet. Er vormen zich zure oplossingen die het proces doen versnellen. Uiteindelijk leidt dit tot inwandige volumevergroting in de vorm van zichtbare blaasjes in de gelcoat. Prikt men die door dan komt een naar azijn riekende bruine of grijsgroene substantie vrij.

Het is zelfs mogelijk dat door osmose barsten in de scheepshuid ontstaan en delaminatie (dan zijn de blaasjes open gebarst en komen er hele lagen polyester los) plaatsvindt. Zover moet een bezitter van een polyester jacht het zeker niet laten komen, wil hij niet voor hoge reparatiekosten komen te staan.

Osmose boot herkennen?

osmose_bultjes_

Osmose kunt u herkennen aan blazen op het onderwatergedeelte van de boot.
Als u geconstateerd heeft dat er blazen op het onderwatergedeelte van uw boot zit is het van belang om uit te zoeken met welke osmose verschijnselen u te maken heeft. De blazen kunnen in grootte erg variëren. Als het zeer kleine blaasjes op het onderwatergedeelte (meestal rond de waterlijn) zijn gaat het hoogst waarschijnlijk om de variant ‘Wiking’. Dit is de minst erge variant waarbij er geen geen zure, azijnachtige geur vrijkomt als men een blaasje open prikt.

Als de blaasjes rond en tussen de 5mm en 50mm groot zijn heeft u grote kans dat u te maken heeft met Osmose. Als deze blazen doorgeprikt worden, komt er een vocht uit met een zure, azijnachtige geur.

Osmose verhelpen – WSC de Brekken Lemmer

Als er blazen op de romp zitten, duidt dat meestal op osmose en moet u het onmiddellijk laten onderzoeken. Wanneer er vocht onder de blazen zit, kan dat op een probleem duiden. Wij kunnen Osmose verhelpen.

Het meten van het vocht met een speciale vochtmeter kan een indicatie geven over de toestand van het laminaat. Als vocht wordt gemeten, dient men vast te stellen of het vocht zuurachtig is. Hiervoor wordt een conisch gaatje geboord, waarna de zuurgraad wordt gemeten.

Naar aanleiding van dit onderzoek kan men beoordelen of er in de toekomst blaasvorming gaat optreden en de romp behandeld dient te worden. Wanneer er geen vocht maar lucht onder de blazen zit, is het probleem een stuk geringer. Reparatie zal nodig zijn, maar dit is een stuk minder ingrijpend.

osmose_openborenosmose vocht meter

Osmose polyester boot

Mijn polyester boot heeft Osmose, Wat nu? WSC de Brekken te Lemmer, Friesland kan voor u onderzoeken hoe ernstig de situatie is en hier een passende oplossing voor aanbieden. Onze expert in dienst van WSC de Brekken te Lemmer heeft jaren lange ervaring met de Hotvac en Gelshield methode (onderdelen van onze Osmose behandeling).

Wilt u weten hoe wij werken of een offerte aanvragen?
Vul dan ons online formulier in (Toevoegen van foto’s van uw schip is een optie).
Of mail rechtstreeks naar [email protected]